Muuton Myy-valaisimet

Valaisimet ruokapöydän ylle, osa 1 – Matbordslampor, del 1

Mistä löytää tammeen ja mustaan sopivat valaisimet ison ruokapöydän ylle? Loisteputkien vaihtaminen led-nauhaan vei valon ruokahuoneestamme.

Vanhassa talossamme on joka ikkunan edessä loisteputket kunnon 60-luvun tyyliin. Ne ovat todella kestäviä, mutta kuluttavat sähköä roimasti enemmän kuin esimerkiksi energiansäästölamput, ledeistä nyt puhumattakaan. Sähkömies ehdotti meille niiden korvaamista led-valonauhalla. Saimme kotiin pätkän nauhaa koekäyttöön ja totesimme sen todella kirkkaasti ja niinpä sähkäri pääsi hommiin. Otimme ruokahuoneen testihuoneeksi, koska siinä valot ovat päällä vähintään kolme-neljä kertaa päivässä.

Asennus oli aika nopea ja vaivaton, pari tuntia. Mutta kun valot syttyivät, pääsi minulta pettymyksen ääni. Leveä verholauta, jonka taakse led-nauha oli kiinnitetty, blokkaa valon niin hyvin, ettei ruokapöydällä näe nyt kunnolla lukea aamun lehteä. Harmi!

Fanett
Tapiovaaras Fanett är min favoritstol

Nytpä uusin projektimme on etsiä ruokapöydän yläpuolelle kaksi samanlaista valaisinta. No miksi kaksi? Koska ruokapöytämme on 2 x 2 m kooltaan ja se koostuu kahdesta metrin levyisestä pöydästä, jotka katamme erilleen, jos meillä on paljon vieraita (ja pari kertaa vuodessa on). Jos laitamme vain yhden valaisimen huoneen keskelle, sojottaa se sitten keskellä istuvien päähän, jos pöydät vedetään erilleen. Lisäksi ajatuksemme on asennuttaa kattoon valaisinkisko, johon valaisimet ripustetaan, jotta niitä voi siirrellä.

Ruokapöydän kulma
Ruokapöydän kulma – Vårt matbord  i ek .

Mutta se valinnan vaikeus…. Olemme kierrelleet katselemassa useita erilaisia ja tiedämme, että valaisimen päävärin täytyy olla musta. Valkoista meillä on kovin vähän ja musta sitoisi ruokahuoneen yhteen viereisen olohuoneen värien kanssa. Lisäksi ruokatuolit ovat Tapiovaaran Fanetit, joiden pinnat ovat mustat.

Bo Concept valaisimet
Hauskat Bo Conceptin valaisimet Vepsäläisen Raision myymälässä  – Bo Concept lampor hos Vepsäläinen i Reso

Vepsäläisellä bongasimme useitakin kivoja, joista nämä jäivät mieleen. Niissä on sekä puuta (sopii tammeen) ja mustaa.

Artek Käsikranaatti
Artekin Käsikranaatti mustana olisi klassikko ja valaisisi juuri oikeaan suuntaan – alas.

 

Muuto Unfold
Tomi bongasi Muuton Unfold-valaisimen Finnish Design Shopin ystävämyynnistä. Muuto Unfold.

Muuton Unfoldia saa monessa eri värissä. Finnish Design Shopin Turun varaston ystävämyynnistä sen olisi saanut edullisesti, mutta valaisin oli sisältäkin musta. Myyjä myönsi, että se ei paljon valaise. Pah, etsintä jatkuu.

Muuto Myy
Muuton Myy-valaisin (Mhy) ravintola Ranta-Kertussa – Muuto Mhy lampa på restaurang Ranta-Kerttu i Åbo.

Myy on Muuton toinen hauska valaisin. Isänpäivän aattona bongasin sen ravintola Ranta-Kertussa ja yllätyin, miten pieni tuo valaisin onkaan. Pieni mutta tosi kiva. Onkohan se meillä nyt ykkösenä? Mitäköhän muuta voisimme löytää?  Secton valaisimista pidän myös kovasti.

Vi bytte lysrör till led-kedja och det betydde att matrummet blev för mörk. Nu gäller det att hitta nya lampor till matrummet ovanför bordet, två stycken. Vårt stora bord ( 2 x 2 m) är egentligen två bord som ibland vi ställer separat i fall vi har flera gäster.

Färger vi gillar är svart och trä – ek, egentligen. Våra stolar är Ilmari Tapiovaaras Fanett och bordet är massivek. Vit är en vacker färg men det har vi bara i väggar och taket. Här presenterar jag några alternativ som vi har tänkt. Muuto, Artek, Bo Concept och jag kan också tänka mig hänga Secto lampor på taket. Vad annat finns det?